10 (gratis) content tools voor kmo's

Nicolas Chartier
16/10/2023
5 min leestijd
gratis-content-tools-voor-kmos

Content creëren is een uitstekende manier om meer leads aan te trekken en je merk te versterken. Maar niet elke kmo beschikt over de middelen voor een groot contentbureau. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat content tools waarmee je makkelijk – en vaak ook gratis – zelf aan de slag kan. We lijsten de must-haves hier voor jou op.

1.     SparkToro

Wil je online content die goed aansluit bij je doelgroep, dan is het een goed idee om eerst na te gaan welke andere content je doelgroep liefst bekijkt. SparkToro kan je hierbij helpen.

Tik eenvoudigweg in waar je publiek interesse in heeft, en SparkToro toont je onder meer:

  • Welke hashtags ze meestal gebruiken op hun sociale media
  • Met welke influencers ze vaak interageren
  • Welke websites ze bezoeken
  • Welke woorden vaak gebruikt worden in hun sociale bio’s
  • Welke Youtube-kanalen ze volgen
  • Welke subreddits ze lezen
  • Naar welke podcasts ze luisteren
  • Enz.
Sparktoro content tool screenshot

Gratis?

De gratis versie van SparkToro beperkt zich tot 20 zoekopdrachten per maand met een beperkt aantal zoekresultaten. Dit geeft je evenwel al een goed beeld.

2.     UberSuggest

UberSuggest van SEO-goeroe Neil Patel staat vooral bekend als een SEO-tool, maar leent zich ook goed als inspiratiebron voor je content. Vooral de optie ‘Content Ideas’ blijkt soms een goudmijn.

Voer hier een keyword in, en UberSuggest toont je niet alleen de populairste online artikels rond dit onderwerp, maar vertelt je meteen ook het geschatte aantal bezoekers en backlinks. Daarnaast kan je gebruik maken van een handige lijst met keywordsuggesties.

Bovendien kan je je zoekopdrachten beperken tot een land en/of taal.

UberSuggest Content tool keyword ideeën
Gratis?

Met de gratis versie van Ubersuggest krijg je toegang tot drie zoekopdrachten per dag. Wil je er meer, dan betaal je slechts € 29.

3.      AnswerThePublic

AnswerThePublic, eveneens van Neil Pattel, is bijzonder handig om te ontdekken wat mensen willen weten over een onderwerp. Deze content tool toont je namelijk welke zoekopdrachten mensen het vaakst intikken op Google en Bing.

Heb je bijvoorbeeld een Vlaamse webshop voor huisdieren en wil je enkele blogposts schrijven over hamsters, dan tik je hamster in en beperk je de zoekopdracht tot België en het Nederlands. Zo ontdek je dat potentiële hamsterfans zich vooral afvragen hoe vaak ze een hamster moeten eten geven of verschonen, maar evengoed hoe ze een hamster wakker moeten maken, welke hamster het minst bijt, of een hamster haram is …

Zo weet je meteen welke vragen je kan beantwoorden met je blogposts. Klik je op een vraag, dan zie je bovendien meteen wat anderen al online hebben geschreven over dit onderwerp.

Answer the public content tool
Gratis?

De gratis versie van AnswerThePublic beperkt zich tot driezoekopdrachten per dag, en schermt de populariteit van de zoekopdrachten af. Voor € 9 per maand krijg je volledige toegang voor 100 zoekopdrachten per dag.

4.      CoSchedule

CoSchedule is een verdraaid handige content tool om je contentideeën in te verzamelen en snel een contentkalender samen te stellen.

Je kan er al je toekomstige blog posts, social media, nieuwsbrieven en alle andere vormen van content in noteren, en vervolgens naar hartenlust filteren of verplaatsen via drag and drop.

Bovendien kan CoSchedule je sociale media voor jou plaatsen op de dag en het tijdstip van je keuze, en zal het je sociale media rond een blog post automatisch voor jou herplannen als je een blog post hebt verplaatst in je contentkalender.

CoSchedule Content tool
Gratis?

CoSchedule is helemaal gratis voor één gebruiker met 2 sociale mediakanalen.

5.      StoryChief

Nu je dankzij de bovenstaande content tools weet waar je over gaat schrijven, kan je je tekst old school in een Word-document neerpennen en vervolgens copy-pasten. Maar dan ontzeg je jezelf heel wat.

Met een content tool als StoryChief kan je namelijk ook de SEO en leesbaarheid van je teksten optimaliseren met behulp van de ingebouwde Flesch Reading Ease Test. Die test geeft je tekst een score op de lengte van je zinnen en alinea’s, het passief taalgebruik, het aantal ondertitels en de afwisseling in je woordgebruik. Bovendien toont StoryChief je meteen waar je moet ingrijpen om deze score te verbeteren.

Eens je tekst af is, kan je hem via Storychief in enkele klikken publiceren op je website en promoten in je nieuwsbrieven en sociale media.

Werk je met verschillende content writers, dan kan je via StoryChief bovendien rechtstreeks content toekennen aan een content writer, correcties aanvragen en de finale versie goedkeuren. En eens de tekst gepubliceerd is, kan je via StoryChief opvolgen hoe hij presteert.

Storychief content optimalisatie

Gratis?

StoryChief biedt geen gratis versie aan, maar heeft wel een proefversie van 7 dagen. Daarna beginnen de prijzen vanaf € 60 per maand voor één gebruiker, of € 220 per maand voor een klein team.

6.      Canva

Wil je jouw content laten opvallen, dan heb je naast tekst ook afbeeldingen nodig. Voor je logo of catalogus blijf je best beroep op eengetalenteerde graphic designer. Maar voor een snelle afbeelding op je blog ofsociale media? Daarvoor heb je tools als Canva.

Canva biedt je toegang tot een uitgebreide bibliotheek van grafische elementen en templates, waarmee je in een handomdraai en zonder enige kennis van Photoshop afbeeldingen creëert voor je blog, Facebook, Instagram, X,en zelfs headers aanmaakt voor je nieuwsbrieven en e-mails.

Canva afbeeldingen voor content

Gratis?

De gratis versie van Canva biedt je toegang tot meer dan 1 miljoen gratis foto’s en illustraties, meer dan 250.000 gratis sjablonen en meer dan 100 ontwerpen. De mogelijkheden om je afbeeldingen verder aan tepassen, zijn beperkt, maar volstaan als je geen hoge eisen stelt.

Wil je meer mogelijkheden (en toegang tot meer dan 100 miljoen afbeeldingen), dan betaal je € 109,9 per jaar voor één persoon, of €240 per jaar voor een team van 5 personen.

7.      Easel.ly

Infographics zijn ideaal om veel of ingewikkelde informatie op een behapbare manier te presenteren. Bovendien trekken ze de aandacht en worden ze makkelijker gedeeld. Niet moeilijk dus dat ze zo vaak opduiken in contentkalenders.

Als je zelf een infographic wil maken maar geen budget hebt voor een graphic designer, raden we je easel.ly aan. Met deze content tool stel je snel en eenvoudig je eigen infographic samen op basis van een bibliotheek van 320 templates en meer dan 1 miljoen iconen en foto’s.

Gratis?

Easel.ly heeft geen gratis versie, maar kost slechts 5dollar per maand voor de meest uitgebreide professionele versie en kanmaandelijks opgezegd worden.

8.      Powtoon

Wat Easel.ly doet voor infographics, doet Powtoon voor video’s. Heb je een korte animatie nodig, of wil je een van je diensten of producten verduidelijken met een explainer video? Dan heb je een content tool als Powtoon nodig.

Powtoon is een cloudgebaseerde content tool waarmee je eenvoudig videocontent kunt creëren op basis van aanpasbare thema’s en een collectie animaties en stockafbeeldingen.

powtoon video creatie content tool

Gratis?

Powtoon is niet gratis. De goedkoopste versie kost € 180 per jaar. Voor die prijs kan je per maand 5 video’s van maximaal 10 minuten aanmaken zonder watermerk, en heb je recht op support.

9.      Buffer

Met Buffer plan en publiceer je posts op verschillende sociale mediakanalen. Even inloggen en je ziet al je huidige en toekomstige posts op de verschillende kanalen staan.

Bovendien helpt Buffer je de prestaties van je posts teanalyseren, door je te tonen hoeveel likes, shares en andere engagement metrics ze hebben gescoord.

buffer contentkalender

Gratis?

Buffer is gratis voor 3 sociale mediakanalen. Wil je er meer, dan betaal je 6 dollar per maand per kanaal extra voor één gebruiker, of 12 dollar per maand per kanaal extra voor een team.

10.  Sprout Social

Als er op een of meerdere van je sociale mediakanalen dagelijks reacties binnenstromen, wordt opvolging via het kanaal zelf al snel onmogelijk. In dat geval heb je conversation management nodig, en dan komtn een tool als Sprout Social goedf van pas.

Sprout social toont je welke reacties waar zijn binnengekomen, helpt je een bericht op te stellen en te bewaren, te plannen of te publiceren.

Ook handig is dat Sprout Social opvolgt wat er op sociale media gezegd wordt over je merk, je producten of je diensten.

Conversation management met sporut social

Gratis?

Sprout Social biedt een gratis proefperiode van een maand, maar daarna is deze content tool met een startprijs van 249 dollar per maand behoorlijk prijzig. In ruil kan je de conversaties op 5 kanalen opvolgen.

En nu enkel nog … de content

Joepie, dankzij deze content tools wordt het kinderspel om content te vinden, te bedenken, te illustreren, te herwerken, te versturen, te plannen en op te volgen. Maar … wie gaat je content schrijven? Schakel onze ervaren contentwriters in als je geen professionele content writers, copywriters of redacteurs in huis hebt, of als je gewoon tijd wil besparen.

Een freelance copywriter nodig?

Onze freelance copywriters staan klaar om je te helpen met je volgende opdracht. Of je nu boeiende webteksten, pakkende advertenties, informatieve brochures of meeslepende artikelen nodig hebt, we hebben de juiste woorden om je boodschap over te brengen.