Door op "Aanvaarden" te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de site-navigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Freelance copywriter kiezen? Met deze 10 tips vind je altijd de juiste

Nicolas Chartier
8/8/2023
5 min leestijd

Photo by Brendan Church on Unsplash

Verkeersborden die enkele richting aangeven in Amerikaanse stad.

Freelance copywriters in overvloed, maar hoe vind je die ene parel die de perfecte copywriting uit zijn toetsenbord weet te schudden?

Tip 1: Zoek de Juiste Match

Elke freelance copywriter is uniek. Sommige copywriters zijn gespecialiseerd in webteksten, anderen blinken uit in het schrijven van persberichten, brochures of microcopy voor je app. Daarnaast heeft niet elke freelance copywriter affiniteit met jouw sector of doelpubliek. Het is dus belangrijk om te vragen naar hun ervaring.

Naast ervaring, is een goede 'klik' tussen klant en freelancer essentieel. Copywriting is een creatief beroep gebaseerd op emoties en mensenkennis. Kies dus een freelance copywriter die op dezelfde golflengte zit en bij wie jij je goed voelt voor een vlotte samenwerking.

Tip 2: Vraag naar Referenties

Durven vragen naar referenties is cruciaal. Een ervaren freelance copywriter heeft al voor tal van klanten geschreven en zal je normaal gezien graag doorverwijzen naar vroegere of huidige klanten. Als een copywriter geen referenties kan geven, kan dat betekenen dat hij onervaren is of niet veel tevreden klanten heeft.

Tip 3: De Perfecte Briefing voor Je Freelance Copywriter

Achter elke sterke tekst schuilt een uitgebreide briefing. Stel je bedrijf zo uitgebreid mogelijk voor in de briefing: wat zijn jullie producten en diensten, wat is jullie visie, wie zijn jullie klanten en doelgroepen... Het kan ook geen kwaad om bestaand marketingmateriaal mee te geven, zodat de copywriter een beeld krijgt van de stijl en tone of voice van je merk.

Ook als je al vaker met de copywriter hebt samengewerkt, is het belangrijk om steeds te vertellen waar de tekst zal verschijnen en vooral, wat je ermee wilt bereiken. En vergeet niet om de zoekwoorden te vermelden waarop je wilt scoren bij digitale copywriting. Je wilt immers dat je prachtige nieuwe teksten gevonden worden, toch?

Tip 4: Gun Je Freelance Copywriter Creatieve Vrijheid

Het is essentieel om je freelance copywriter alle informatie te geven die hij nodig heeft om zijn werk goed uit te voeren. Maar eenmaal je jouw tekstschrijver volledig hebt gebriefd, is het tijd om een stapje terug te doen. Zo geef je de copywriter de creatieve vrijheid om te doen waar hij goed in is: belachelijk sterke teksten schrijven. Micromanagen in deze fase kan zijn creativiteit belemmeren.

Tip 5: Sta Open voor Feedback

Ga ervan uit dat de eerste versie copywriting niet 100% perfect zal zijn. Copywriters kunnen je gedachten niet lezen. Maar als je de voorgaande tips goed hebt opgevolgd, zou het aantal aanpassingen klein moeten zijn

Tip 6: Kies voor Ervaring en Opleiding

De freelance copywriter die je kiest, moet aantoonbare ervaring en opleiding hebben in copywriting. Vraag naar voorbeelden van eerder werk en, indien relevant, naar een diploma in communicatie of een gerelateerd veld. Een copywriter met jaren ervaring zal beter in staat zijn om vlot leesbare, wervende teksten te creëren die je doelpubliek aanspreken.

Tip 7: Sociale Media en Online Expertise

In de huidige digitale wereld is het belangrijk dat je freelance copywriter ook thuis is in sociale media en online copywriting. Of het nu gaat om het schrijven van pakkende posts, het bedenken van catchy hashtags of het formuleren van wervende webteksten, je copywriter moet weten hoe hij jouw boodschap effectief kan overbrengen via verschillende online kanalen.

Tip 8: Aantrekkelijk Verhaal

Een goede copywriter weet hoe hij een aantrekkelijk verhaal moet vertellen dat je doelpubliek aanspreekt en tot actie aanzet. Hij begrijpt hoe hij de taal van je doelpubliek moet spreken en kan complexe ideeën omzetten in vlot leesbare teksten. Dit talent is vooral belangrijk bij het schrijven van lange artikelen, blogposts en verkoopbrieven.

Tip 9: Flexibiliteit

Freelance copywriters werken vaak aan verschillende projecten tegelijk. Het is daarom belangrijk dat de copywriter die je kiest flexibel is en in staat is om zich snel aan te passen aan nieuwe opdrachten en deadlines. Een goede copywriter zal ook openstaan voor feedback en bereid zijn om wijzigingen aan te brengen aan het eindresultaat op basis van jouw input.

Tip 10: Specialisatie in de Publieke Sector

Als je bedrijf actief is in de publieke sector, kan het nuttig zijn om een freelancers te kiezen die ervaring hebben met het schrijven voor overheidsorganisaties. Deze copywriters begrijpen de unieke uitdagingen van het communiceren in deze sector en kunnen teksten schrijven die zowel informatief als boeiend zijn.

Heb Je Een Freelance Copywriter Nodig?

Als je na het lezen van deze tips denkt: "Ja, ik heb een copywriter nodig!", dan ben je nu klaar om de perfecte match te vinden. Vergeet niet om de tijd te nemen om de juiste persoon te vinden - iemand die niet alleen de vaardigheden en ervaring heeft die je nodig hebt, maar ook iemand die jouw merk begrijpt en de passie deelt om je bedrijf succesvol te maken.

Een freelance copywriter kan je helpen bij het creëren van creatieve communicatie die je publiek aanspreekt, je boodschap overbrengt en je helpt je bedrijfsdoelen te bereiken. Of je nu een ervaren copywriter nodig hebt voor je webteksten, sociale kanalen , e mails of andere vormen van communicatie, deze tips zullen je helpen om de beste keuze te maken.

Een freelance copywriter nodig?

Onze freelance copywriters staan klaar om je te helpen met je volgende opdracht. Of je nu boeiende webteksten, pakkende advertenties, informatieve brochures of meeslepende artikelen nodig hebt, we hebben de juiste woorden om je boodschap over te brengen.