Triodos bouwt mee aan enige Steinerschool voor buitengewoon onderwijs

Redacteur: Nicolas Chartier
Dit interview verscheen in De Kleur van Geld, het klantenmagazine van Triodos Bank.

Photo by Mike Fox on Unsplash

Steeds meer ouders durven de traditionele onderwijsmethoden vandaag in vraag stellen en kiezen bewust voor een alternatief. Maar voor ouders van kinderen met een mentale handicap is zo’n alternatief niet vanzelfsprekend. In Antwerpen kan het wel.

Hilde Verhaert,directrice Parcival

In een smalle straat middenin de Joodse wijk in Berchem bellen we aan bij een groot herenhuis. In en achter dit huis ligt Parcival, de enige Steinerschool voor buitengewoon onderwijs in België. 211 kinderen met een gemiddelde mentale handicap volgen hier lager en middelbaar onderwijs volgens de pedagogische Steiner-methode. Die methode werd aan het begin van de vorige eeuw ontwikkeld door de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner op vraag van de eigenaar van de sigarettenfabriek Waldorf-Astoria, legt directrice Hilde Verhaert met een onmiskenbare krop in de keel uit: “Dat doet me nog altijd iets als ik daaraan denk. De Steinerpedagogie heeft tegenwoordig aan populariteit gewonnen bij de middenklasse, maar oorspronkelijk werd ze ontwikkeld voor arbeiderskinderen. Fabrieksbazen wouden hun arbeiders en directeurs dichter bij elkaar brengen aan de hand van scholing.”

Meer dan een methodologie

Rudolf Steiner was de grondlegger van de Steiner-pedagogie. Die legt een grote nadruk op innerlijke ontwikkeling. “Steiner-pedagogie is echt onderwijs met hoofd, hart en handen”, legt Hilde uit.

“Wij benaderen de mens in zijn geheel. We hebben niet alleen aandacht voor het intellectuele, maar ook voor het sociale gevoelsleven en onze handelingen. We hebben bijvoorbeeld meer aandacht voor kunstzinnige vakken, voor ritmiek en cultuurbeschouwing.” 

Die aanpak is volgens Hilde bij uitstek geschikt voor kinderen met een mentale handicap. “Ik zeg altijd, we hebben allemaal een hoek af. Eigenlijk zijn wij allemaal op een of andere manier gehandicapt. Het mooie aan onze pedagogie is dat we op zoek gaan naar wat onze leerlingen nodig hebben. En dan bedoel ik niet alleen de zorg, maar wat ze nodig hebben om te groeien als mensen. Steiner heeft immers gezegd: ‘Het instrument is beschadigd, de muzikant niet.’ Hij heeft andere ingangen ontwikkeld om kinderen met een ontwikkelingsprobleem te laten opbloeien. Dat vind je in klassieke orthopedagogie vaak niet terug.”

Ruimte voor iedereen

De troeven van de Steinerpedagogie voor kinderen met een mentale handicap raken alsmaar meer bekend, maar toch is de Parcival-school de enige Belgische school in het buitengewoon onderwijs die volgens deze leer werkt. Daardoor is het aantal leerlingen almaar gegroeid. 

Hilde: “Toen ik hier begon, waren we met een zeventigtal leerlingen. Nu zijn we met 211.” Daarom heeft de school nu al voor de tweede keer nieuwe, gebouwen bijgebouwd, opnieuw met behulp van een lening van Triodos. Dit keer koos de directrice voluit voor duurzame gebouwen: “We hebben een architect ingeschakeld die veel ervaring heeft met het ontwerpen van milieuvriendelijke gebouwen. We willen onze leerlingen immers niet alleen onderwijzen dat aandacht voor de milieuproblematiek belangrijk is, we willen het ook zelf doen.” 

Wanneer ze ons door de nieuwe gebouwen rondleidt, wordt het laatste laagje verf net aangebracht. Maar Hilde kijkt alweer vooruit. Over de speelplaats ligt namelijk een plat dak waar ze wilde plannen mee heeft. “Het zou fantastisch zijn mochten we op dit dak een moestuin kunnen aanleggen waarin onze leerlingen de handen uit de mouwen kunnen steken”, droomt ze hardop. “Ik heb het al nagevraagd, technisch is het perfect haalbaar. Maar het budget ontbreekt ons momenteel nog. Misschien leest een van jullie lezers dit wel en wil hij of zij een inzamelactie opstarten?”

Foto door Olivier Papegnies voor Triodos Bank
Een ideale partner

“Onze keuze voor Triodos was vanzelfsprekend”, zegt Hilde vastberaden. “Ons geld kan eenvoudigweg niet beter besteed worden dan bij Triodos Bank. We hebben natuurlijk voorafgaandelijk een marktonderzoek gegaan. Met name BNP Paribas Fortis wou ons overtuigen dat ook zij duurzame fondsen en leningen hadden. Maar met alle respect, dat zit niet in de werking van die banken. Niet zoals duurzaamheid fundamenteel deel uitmaakt van de beginselen van Triodos Bank. Bovendien waren de voorwaarden echt competitief en zat het vertrouwen met onze contactpersoon meteen goed. Lang hebben we daar dus eigenlijk niet over hoeven na te denken.” 

Een freelance copywriter nodig?

Onze freelance copywriters staan klaar om je te helpen met je volgende opdracht. Of je nu boeiende webteksten, pakkende advertenties, informatieve brochures of meeslepende artikelen nodig hebt, we hebben de juiste woorden om je boodschap over te brengen.